Neuswerk

Heb je er wel eens over nagedacht wat de hond het liefst doet tijdens een wandeling buiten?

Is dat spelen met andere honden, wandelen, rennen of actief met zijn neus de buurt verkennen?

Een hond gebruikt graag zijn reukzintuig een manier van informatie vergaren. Soms zie je dat het gebruik van zijn neus een eigen leven gaat leiden. Denk aan een hond die actief zoekt naar konijnen of fazanten in het bos of zelfs ander wild, ook zijn sommige  honden erg alert op katten, zo kunnen ze een kat vaak al heel snel waarnemen, ze ruiken zijn recente aanwezigheid en weten vervolgens precies waar ze gelopen hebben en op dat moment zijn.
Wat minder leuk is dat sommige honden hun neus gebruiken om vervolgens te jagen achter de geurbron. Ook kunnen honden hormonaal erg aangedreven worden door bepaalde geurbronnen, dit uit zich op afwezigheid, veel pootje optillen en soms zelfs weglopen door de geur van een loopse teef.

Dat honden er goed in zijn, weten de mensen ondertussen wel, maar zou het niet leuk zijn om de hond actief met zijn neus aan het werk te zetten en de hond leren iets te verwijzen i.pl.v. opjagen of een andere gedraging die we liever niet zien?

Voordelen speuren:
*Samen werken als een team en op die manier jullie band versterken.
*Voldoening niet allen door fysieke inspanning, maar ook mentaal uitgedaagd.
*Ontspanning, gebruik van reukzintuig geeft een hond ontspanning.
*Vermindering van ongewenst gedrag door mentale uitdaging.
*Opbouwen conditie.

Voor wie?:
*Voor alle honden en van alle leeftijden, mits fysiek gezond.

De lessen die ik geef zijn 60 minuten en voor pups 30 minuten, in de lessen leer je jouw hond gaandeweg het volgen van een geurspoor die leidt tot een voorwerp en of persoon. Daarnaast leren we de hond ook het verwijzen van een voorwerp of persoon.
De lessen zijn buiten 1 op 1. De plek waar gewerkt wordt kan elke keer weer anders zijn, wel in Nieuwerkerk A/D IJssel of directe omgeving.

Er zijn nog een aantal plekjes vrij op doordeweekse dagen, meld je snel aan want vol is vol!